HBO niveau

Studieduur: 6 maanden.

Lesgeld: € 999,-
Termijnbetaling mogelijk

Klassikaal via avondonderwijs.

Volg les in een vaste studentengroep.

Praktische leerroute tot Basis Counsellor.

Geeft recht op lidmaatschap CAN

“De regelmaat van om de week een avond les volgen en de daarbij behorende verstrekte studieplanning, gaven mij de houvast en “stok achter de deur” die ik nodig had om deze opleiding in 6 maanden af te ronden.”

De klassikale opleiding het counsellingproces is het vervolg op de klassikale opleiding inleiding in counselling. In deze opleiding ga je je verdiepen in de verschillende fasen die deel uitmaken van het counsellingproces. Na deze opleiding ben je in staat om zelfstandig op een counsellingtechnisch correcte manier gesprekken te voeren vanuit een open en non directieve houding, hetgeen kenmerkend is voor de persoonsgerichte counselling. De opleiding wordt afgesloten met het diploma Basis Counsellor.

De klassikale opleiding het counsellingproces wordt verzorgd via avondonderwijs en is gericht op studenten die graag praktisch leren. In deze variant volg je meer praktisch onderwijs waardoor je meer opdrachten klassikaal uitvoert en je dus minder thuisopdrachten hoeft te maken. Daarnaast wordt deze opleiding met een vaste groep studenten doorlopen, hetgeen voor veel studenten erg motiverend en stimulerend werkt. Heb je na je diploma Basis Counsellor de smaak te pakken en wil je je daarna verder ontwikkelen tot Professioneel Counsellor? Dat kan! Je stroomt dan direct door in het tweede studiejaar omdat de opleiding tot Basis Counsellor tevens het eerste studiejaar vormt van de 3-jarige CPION erkende opleiding tot Professioneel Counsellor.


Inhoud klassikale opleiding het counsellingproces

De klassikale opleiding inleiding in counselling bestaat uit 9 modules, 10 lesavonden, 2 praktijkopdrachten en 1 examen. Onderstaand een overzicht van deze onderdelen. 

Modules

Elke module sluit je af met een aantal opdrachten / casussen die je thuis uitwerkt en ter beoordeling instuurt aan je docent. Je ontvangt je werk voorzien van een cijfer en feedback retour. Je wordt bij de opdrachten het gehele studietraject begeleid door dezelfde docent, hetgeen optimaal bijdraagt aan je persoonlijke groei en ontwikkeling tot counsellor. Je kunt je docent telefonisch of per e-mail benaderen als je vragen hebt over de ingestuurde opdrachten of de lesstof.

Benaming modules

– De cliënt
– Inleiding in psychologie
– Praktijkopdracht I
– Het counselling proces; fase I / deel 1
– Stromingen in de psychologie
– Het counselling proces; fase I / deel 2
– Diagnose binnen counselling
– Het counselling proces; fase II / deel 1
– Het counselling proces; fase I / deel 2
– Het counselling proces; fase III
– Praktijkopdracht II

Lesavonden

De lesavonden vormen de kern van deze klassikale opleiding. Op de avonden wordt het overdragen van theoretische kennis afgewisseld met praktische oefening. Dit optimaliseert je leerproces doordat je het geleerde direct in de praktijk brengt.

Locatie

Omdat de lessen van deze opleiding in de avonduren plaatsvinden en onze studenten uit het hele land (en zelfs van over de landsgrenzen) afkomstig zijn, verzorgen wij deze lessen tegenwoordig in een praktische online variant.

“Na een drukke werkdag kwam ik soms wat uitgeblust binnen. De lesavonden waren echter zo boeiend en interessant dat ik altijd vol energie weer afsloot!”

Thema’s lesavonden

– De cliënt
– Het counsellingproces fase 1; structuur in het counsellingproces.
– Het counsellingproces fase 1; vormen van weerstand.
– De counsellingdiagnose.
– Praktijkcasussen I
– Het counsellingproces fase 2; empathie en diepere empathie.
– Het counsellingproces fase 2; ontwikkelen van inzicht.
– Het counsellingproces fase 3; van doelen naar actie.
– Het counsellingproces fase 3; beëindigen van het counsellingtraject.
– Praktijkcasussen II.

Data

De lesavonden vinden plaats van 18:30 tot 21:30 en worden doorgaans om de week ingepland. Je wordt ingedeeld in een vaste groep.

Bekijk de AGENDA om te zien wanneer de eerstvolgende groep van start gaat en op welke data de lesavonden zijn gepland.

Examen klassikale opleiding het counsellingproces

De klassikale opleiding het counsellingproces sluit je af met een schriftelijk examen dat op onze locatie in Heteren wordt afgenomen.
Dit examen is gelijk aan dat van de opleiding Basis Counsellor.

Na correcte afronding ontvang je het diploma Basis Counsellor met bijbehorende cijferlijst.

Investering klassikale opleiding het counsellingproces

Met de klassikale opleiding het counsellingproces investeer je in jezelf op professioneel en persoonlijk vlak. Maar ook in je medemens, doordat je een betere gesprekspartner wordt op meerdere fronten.

Inclusief in lesgeld

– 10 lesavonden van 18:30 – 21:30.
– Beoordeling opdrachten door docent.
– SCN lesboek “Basisopleiding counselling”.
– Overig lesmateriaal uitgegeven door SCN.

Exclusief in lesgeld

– Examengeld: € 125,-*
– Aanvullende literatuur.**

* Het examengeld wordt pas berekend op het moment dat het examen wordt afgelegd. Prijswijzigingen onder voorbehoud.

**De volgende boeken worden door de student zelf aangeschaft:
– Rogers, C. (2012) (Vertaald door M. van Veen & J Mordegaai). Mens Worden. Bijleveld. ISBN: 9 789061 312512
– Baljon, M., Pool, G. en Takens, R. (2015) Persoonsgerichte Psychotherapie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers BV. ISBN: 9 789079 729937

De onderstaande 2 boeken worden ook in de opleiding gebruikt. Deze heb je echter al aangeschaft in het voorliggende traject van de klassikale opleiding inleiding in counseling.
– Egan, G. (2012). Deskundig Hulpverlenen. Assen: Koninklijke Van Gorcum BV. ISBN: 9 789023 248293
– Lang, G. & Molen, van der H.T. (2012). Psychologische Gespreksvoering. Boom. ISBN: 9 789024 402021

Lesgeld

Het lesgeld van de klassikale opleiding het counsellingproces bedraagt € 999,-

Betaalmogelijkheden

Betaling in 1 keer zelf per bank

Betalen in 6 maandtermijnen van elk € 171,- via incasso / Kosten termijnbetaling € 27 / Totaal lesgeld: € 1.026,-

En nog even dit….

Niveau en instroom

Voor instroom in de klassikale opleiding het counsellingproces heb je doorgaans de klassikale opleiding inleiding in counselling gevolgd en afgerond. Het  niveau van deze opleiding is vastgesteld op HBO niveau. Onze ervaring is dat studenten met een minder hoge vooropleiding, maar met werkervaring en / of levenservaring en een gezonde dosis motivatie, een even zo grote kans op slagen hebben dan mensen met een hoge vooropleiding.

Verder ontwikkelen?

Je rondt de opleiding af met het diploma Basis Counsellor. Wil je je daarna verder ontwikkelen? Stroom dan naadloos door in de 3-jarige CPION erkende opleiding tot Professioneel Counsellor. Je begint direct in het 2e studiejaar. Wil je graag klassikaal verder studeren? Informeer of er op dat moment weer een klassikale tweedejaars groep van start gaat.

Aanmelden


Klik hier om je aan te melden voor de klassikale opleiding het counsellingproces.

Nog vragen?