Naast de succesvolle praktijk variant van deze module, start Stichting Counselling Nederland in 2013 ook met een schriftelijke variant van deze interessante module. Daarmee is deze module ook uitermate geschikt voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om 3 dagen vrij te maken op hun werk etc. De actualiteit van dit onderwerp, de mate waarin het voor komt en de grote impact van depressies / depressieve gevoelens op de maatschappij, maken dit tot een onmiskenbaar nuttige module voor elke afgestudeerde counsllor / counsellor in opleiding.
De schriftelijke module counselling bij depressie is geaccrediteerd door de ABvC en er zijn 21 accreditatie punten (PE punten) aan toegekend.
Depressie staat in de top tien van aandoeningen die de kwaliteit van het leven bedreigen en aantasten. In Nederland hebben ongeveer 700.000 mensen gedurende enig moment in het jaar een depressie. Dit maakt depressie de meest voorkomende stemmingsstoornis. Procentueel bekeken, heeft bijna een kwart (24.7%) van alle volwassen vrouwen in de leeftijd van 18 – 65 jaar ooit in haar leven met een depressieve stoornis te kampen gehad. Voor de mannen in deze leeftijdscategorie ligt dit percentage op ruim 13 procent. Ook bij kinderen en ouderen komt depressie voor. In de leeftijdscategorie van 12 – 18 jaar lijdt 3 tot 8 procent aan een depressie of ondervindt depressieve gevoelens. Bij ouderen ( > 65 jaar) ligt dit percentage op 20 procent. (Bron: trimbos.nl, nationaalkompas.nl, nji.nl) Uit bovenstaande cijfers kunnen we concluderen dat bijna ieder mens in zijn / haar leven ooit met een depressieve stoornis in aanraking zal komen. Dit kan zijn doordat men zelf met een depressieve stoornis te kampen heeft (gehad), of doordat men iemand kent in de naaste omgeving met deze stoornis. Onderzoek wijst uit dat in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen gebruik maken van antidepressiva. Gebleken is dat bij driekwart van deze groep mensen de medicatie ten onrechte is voorgeschreven, of -vanuit een andere optiek bekeken – ten onrechte wordt gebruikt. (Bron: zorgvisie.nl, ggz.nl, vpro.nl/depressie) Hierdoor kunnen we depressie niet alleen classificeren als een groot psychosociaal-, maar zeker ook als een omvangrijk economisch probleem. (Denk hierbij aan de kosten voor de gezondheidszorg etc.) Uit bovenstaande cijfers kunnen we herleiden dat de kans zeer groot is dat een counsellor op enig moment in de praktijk met cliënten te maken zal krijgen die lijden aan een depressie / depressieve gevoelens.
Counselling bij cliënten met depressie / depressieve gevoelens vraagt aanvullende kennis en een andere aanpak van de counsellor dan doorgaans bij een counsellingproces het geval is.
Counselling is enkel inzetbaar bij depressie wanneer de counsellor een eclectische of geïntegreerde werkwijze hanteert. Eclectisch houdt in dat de counsellor de interventiemethodiek kiest die het beste aansluit bij de beleving en mogelijkheden van de desbetreffende cliënt. De geïntegreerde methodiek is een mengeling van bekende interventiemethoden, afgestemd op de beleving en mogelijkheden van desbetreffende cliënt. Counselling kent een non-directieve benaderingswijze en gezien de aard van depressie en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven en handelen van deze cliënten, dient de counsellor deze non-directieve werkwijze aan te passen als de situatie daartoe aanleiding geeft. Om de eigenheid van counselling niet uit het oog te verliezen, maar deze juist te combineren met effectieve geïntegreerde of eclectische methodieken, dient de counsellor over speciale vaardigheden te beschikken.
Net als bij iedere ander vorm van problematiek, dient de counsellor zich goed bewust te zijn van zijn eigen competenties , kennis en bevoegdheden. Zo mogen counsellors geen medische diagnoses stellen, geen medicijnen voorschrijven en geen personen begeleiden die een psychiatrisch ziektebeeld vertonen. Een van de oorzaken van depressie kan een psychiatrisch ziektebeeld zijn en in dat geval verwijst de counsellor altijd door naar de huisarts , die op zijn beurt een psychiater of psycholoog inschakelt. Het is sowieso van belang cliënt aan te raden de huisarts te bezoeken. Wanneer de counsellor ingeschakeld wordt binnen het Stepped Care Protocol – dat tijdens deze module uitvoerig besproken wordt – zal hij deel uit maken van een multidisciplinair team , bestaande uit o.a. huisarts en psychiater. In dat geval is de deskundigheid en bevoegdheid van diagnosticeren, medicatie voorschrijven en psychiatrische begeleiding reeds geregeld.
Het doel van deze module is om de speciale vaardigheden te verschaffen die benodigd zijn om als counsellor effectief te kunnen werken met mensen die lijden aan depressie / depressieve stoornissen.
Alle afgestudeerde counsellors en gevorderde counsellors in opleiding zullen derhalve baat hebben bij het volgen van deze praktijkgerichte module.
Deze module is erop gericht om inzicht te geven in de volgende onderwerpen / aandachtsgebieden:
Bovengenoemde 5 onderwerpen vormen de 5 hoofdstukken van de schriftelijke module. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal opdrachten die betrekking hebben op de geleerde lesstof. Deze opdrachten kan men thuis maken. U wordt gedurende de hele module begeleid door Lies Lijzenga; een professional op het gebied van counselling bij depressie. Zij beoordeelt uw huiswerkopdrachten en voorziet ze van waardevolle feedback, waardoor u een optimaal leerproces zult ervaren. De module wordt afgesloten met een eindopdracht waarvoor u een cliënt gedurende 9 tot 11 sessies zult begeleiden.
Voor de theoretische onderbouwing van de module wordt gebruik gemaakt van het volgende lesmateriaal:
Lesboek: “counselling bij depressie”
Auteur: Lies Lijzenga
Uitgegeven door: Stichting Counselling Nederland
De studieduur bedraagt 6 maanden bij een studiebelasting van gem. 5 uur per week.
De student mag indien gewenst de module in een korter of langer tijdsbestek afleggen.
Bij een tijdsduur van langer dan 12 maanden, kunnen er extra kosten worden berekend.
De totale kosten van de schriftelijke module counselling bij depressie zijn vast gesteld op: € 425,-
Dit is inclusief:
In de schriftelijke variant van de module counselling bij depressie kan de student op ieder moment instromen.
De module kan vanuit de eigen thuissituatie gevolgd worden.
Inschrijven voor deze module kan online via de blauwe aanmeldknop aan de rechter bovenzijde van deze pagina.
Deze module is geschikt voor zowel afgestudeerde counsellors als counsellors die nog in opleiding zijn.
- Niveau: HBO niveau
- Kosten: € 425,-
- Startdatum: start op elk moment mogelijk
- Studieduur: flexibel
- Studiebelasting: gem. 125 uur (= 6 maanden van 5 uur per week)
- Na afronding: certificaat van deelname
- Accreditatie: ABvC / 21 PE punten
Klassikale module, 3 praktijkdagen van 10:00 - 16:30, certificaat van deelname, 21 PE punten ABvC.
Klassikale module, 3 praktijkdagen van 10:00 - 16:30, certificaat van deelname, 21 PE punten ABvC.
Klassikale module, 3 praktijkdagen van 10:00 - 16:30, certificaat van deelname, 22 PE punten ABvC.